In welke taal moet de CE-handleiding geschreven zijn?

De CE-handleiding moet geleverd worden in de officiële EU-taal of -talen van de betreffende lidstaat.

Hierbij wordt die lidstaat van de Europese Unie bedoeld waar de machine op de markt gebracht wordt en/of in bedrijf gesteld wordt. Dus niet de lidstaat waar de betreffende machine gefabriceerd is. De fabrikant of diens gemachtigde dient deze CE-handleiding te leveren onder vermelding van “Oorspronkelijke Gebruiksaanwijzing”. Echter, wanneer de “Oorspronkelijke Gebruiksaanwijzing” in de officiële EU-taal of -talen van het “land van gebruik” ontbreekt, dient er een vertaling in die taal of talen verstrekt te worden door de fabrikant of diens gemachtigde, dan wel door degene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert. Deze vertalingen moeten vervolgens voorzien worden van de vermelding “Vertaling van de Oorspronkelijke Gebruiksaanwijzing”.

Er is overigens één uitzondering op bovenstaande eisen. En dat zijn de onderhoudsinstructies die specifiek bestemd zijn voor gespecialiseerd personeel dat gemandateerd is door de fabrikant of diens gemachtigde. Deze onderhoudsinstructies hoeven slechts in één door het personeel in kwestie begrepen EU-taal verstrekt te worden.

Uiteindelijk dient de CE-handleiding in één van de volgende officiële EU-talen geleverd te worden:

LandTaal
BelgiëNederlands, Frans of Duits
BulgarijeBulgaars
CyprusEngels of Grieks
DenemarkenDeens
DuitslandDuits
EstlandEsts
FinlandFins of Zweeds
FrankrijkFrans
GriekenlandGrieks
HongarijeHongaars
IerlandEngels of Iers
ItaliëItaliaans
KroatiëKroatisch
LetlandLets
LitouwenLitouws
LuxemburgFrans of Duits
MaltaEngels of Maltees
NederlandNederlands
OostenrijkDuits
PolenPools
PortugalPortugees
RoemeniëRoemeens
SlowakijeSlowaaks
SloveniëSloveens
SpanjeSpaans
TsjechiëTsjechisch
Verenigd KoninkrijkEngels
ZwedenZweeds
SpanjeSpaans

Noot ! Bepaalde lidstaten met twee of meer officiële talen, België en Finland, accepteren het gebruik van slechts één taal in gebieden waar alleen die taal wordt gesproken. Fabrikanten dienen dit te verifiëren bij de betreffende nationale auto­ri­teiten. Andere lidstaten met twee officiële talen, Cyprus, Malta en Ierland, accepteren het exclusieve gebruik van het Engels.

In de overige landen waar de Machinerichtlijn van toepassing is, vereisen de nationale voorschriften ter uitvoering van de Machinerichtlijn het gebruik van de officiële taal of talen van het betreffende land:

LandTaal
IJslandIJslands
LiechtensteinDuits
NoorwegenNoors
TurkijeTurks
ZwitserlandFrans, Duits of Italiaans

Bron: Richtlijn 2006/42/EG – Bijlage I – Essentiële veiligheids- en gezondheidseisen betreffende het ontwerp en de bouw van machines – § 1.7.4 – Gebruiksaanwijzing // Gids voor de toepassing van Machinerichtlijn 2006/42/EG – 2de uitgave – juni 2010

Terug naar Kennisbank Handleidingen